Wat zijn de groene energieleveranciers van Nederland?

De volgende energie aanbieders zijn gesorteerd op de score die Greenpeace uitdeelt aan energieleveranciers. Bovenin ziet u de groene energieleveranciers.

Pure Energie
10
Windenergie en zonne-energie
Investeert 90% van de winst in nieuwe, groene energieprojecten; 10% aan een goed doel.
Qurrent/Greenchoice
10
Windenergie
Consistente inzet voor hernieuwbare energie
OM
10
Uitsluitend wind- en zonne-energie
Nieuwe naam van de Duurzame Energie Unie. Het is een overkoepelende coöperatie van en voor lokale duurzame energiecoöperaties.
Vandebron
9,6
85,2% windenergie, 13,4% biomassa en 1,4 % zonne-energie
Investeert niet in productie-installaties en produceert zelf ook geen stroom.
Powerpeers
9
89% windenergie, 9% zonne-energie en 1,8 % waterkracht
Onderdeel van Nuon

 

Wilt u graag groene stroom ontvangen, maar weet u niet welke energiemaatschappij u moet kiezen? Er zijn in Nederland veel spelers actief op de energiemarkt. U kunt stroom kopen van maar liefst 30 stroomleveranciers of energie aanbieders. Maar wat zijn de groenste energieleveranciers van Nederland?

Van deze 30 leveranciers zijn er slechts 9 echte duurzame energiebedrijven. Dat wil zeggen dat ze in het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers uit 2017 een ruime voldoende hebben gehaald.

De energiemaatschappijen die een kleine voldoende of zelfs een onvoldoende haalde, leveren stroom uit zogenaamde ‘groene stroom’-certificaten, kolencentrales en kerncentrales. Pas hier dus mee op. U kunt worden misleid! De stroom die deze maatschappijen leveren, vervuilen ons milieu aanzienlijk.

Een ruime voldoende halen zou voor een echte duurzame energieleverancier niet moeilijk moeten zijn.

Resultaten onderzoek Duurzame Energieaanbieders

In dit onderzoek zijn alle stroomleveranciers die op de Nederlandse markt actief zijn, beoordeeld op een viertal onderdelen. Het onderzoek is erg diep ingegaan op een aantal aspecten, waardoor de échte groene energieleveranciers daadwerkelijk het beste scoren. Het onderzoek scheidt dus duidelijk het kaf van het koren.

Energie Aanbieders gerangschikt op duurzaamheidsscores volgens Greenpeace & Wise Energie. De groenste aanbieders / leveranciers zijn Pure Energie & Current. Deze energie aanbieders komen uit het rapport van WISE van 2018.

Bron: WiseNederland.nl

In het onderzoek is een cijfer gegeven aan de volgende onderdelen:

  1. Investeringen;
  2. Productie;
  3. Inkoop;
  4. Levering.

Het ene onderdeel weegt zwaarder mee in het eindcijfer dan het andere.

Wat hierin opvallend is, is dat specifiek stroom uit windenergie en zonne-energie zwaarder weegt dan stroom uit biomassa. Wat ook opvallend is, is dat de investeringen die het bedrijf doet, worden meegenomen in de rangschikking en de berekening van het cijfer.

De duurzame energieleveranciers of aanbieders met de hoogste scores investeren hun winst weer terug in duurzame energiebronnen. Dit zijn de groene energieleveranciers die de eerste plaats delen in de ranglijst van groenste energieleveranciers van Nederland: Pure Energie, Qurrent en OM; met allen een 10 als cijfer voor hun groene prestaties. Fantastisch dus!

Wanneer u écht groene stroom wilt ontvangen en uw steentje wilt bijdragen aan een beter milieu, zou u een echte groene stroomleveranciers moeten kiezen. Dan weet u zeker dat het goed zit. Daar krijg je toch energie van!?

Doe vandaag nog de Groene Stroomvergelijker om de prijzen van de verschillende energie aanbieders met elkaar te kunnen vergelijken. En zoekt u zakelijke groene energie aanbieders? Daarvoor hebben we ook een aparte pagina gemaakt.

Welke groene energieleverancier is het beste?

Het is hoe u het bekijkt. Een 9 of hoger is natuurlijk erg goed, en een 10 is meer dan uitmuntend. Kies daarom de groene energieaanbieders die zowel een heel hoog cijfer heeft gehaald én een lage energieprijs aan u kan bieden. Dan slaat u 2 vliegen in één klap. Doe dus snel de Groene Stroomvergelijker.

Vergelijk écht groene aanbieders direct op prijs