Veelgestelde vragen over groene stroom

Wilt u graag overstappen op duurzame energie? Dan biedt de Groene Energievergelijker van Echt-Groene-Energie.nl u een perfect overzicht van de laagste prijzen. Wij checken de beschikbaarheid op uw adres en de meeste groene energieleveranciers. Zo kunt u de groenste stroom ontvangen voor de laagste prijs.

1. Hoe werkt de Groene Energie Vergelijker?

  1. Ga naar de Groene Energievergelijker van Echt-Groene-Stroom.nl. Vul uw gegevens in, zodat de energieleveranciers worden weergegeven die op uw woonlocatie leveren en de prijzen zijn aangepast op uw gemiddelde verbruik van energie en gas.
  2. U krijgt vervolgens een overzicht van de resultaten. Let op het verschil in energieleverancier en de looptijd van het contract. Ook staat er het cijfer bij vermeld uit het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers, wat is uitgevoerd door onder andere de Consumentenbond en Greenpeace. Hoe hoger het cijfer, hoe duurzamer de bedrijfsvoering van de stroomaanbieder. U kunt meer informatie over dit onderwerp vinden op de pagina over groene energieaanbieders.
  3. Klik op meer informatie voor een uiteenzetting van de prijs.
  4. Heeft u de prijzen van alle groene energieleveranciers kunnen vergelijken? Klik dan op Aanvragen.
  5. Vul vervolgens uw gegevens in en de overstap zal worden geregeld.
  6. U ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in uw mailbox.

Echt-Groene-Stroom.nl stuurt uw aanvraag direct door naar uw nieuwe leverancier van groene energie en eventueel gas. U hoeft verder niets meer te doen. Dat is makkelijk geregeld. Uw nieuwe energieaanbieder neemt binnen 2 weken contact met u op. Het hangt van de looptijd van uw huidige energiecontract af wanneer de overstap zal plaatsvinden.

U heeft wettelijk 14 dagen bedenktijd, waarin u zonder opgave van reden uw aanvraag kunt annuleren.

Het verbruik dat u invult in de vergelijker is alleen bedoeld ter indicatie om de energietarieven op een goede manier te kunnen vergelijken met uw huidige verbruik en tarief. Het uiteindelijke bedrag dat u voor uw elektriciteit- en gasverbruik zal betalen bij uw nieuwe groene energieleverancier, hangt natuurlijk af van uw daadwerkelijke verbruik in de betreffende periode.

Veelgestelde vragen over groene stroom, windmolens en duurzame energie

2. Waarom zou ik via Echt-Groene-Stroom.nl overstappen?

Dat is simpel: omdat u bij ons een handig overzicht heeft van de duurzame energieleveranciers in Nederland, met de mate van duurzaamheid uitgedrukt in een cijfer (1 t/m 10) en de prijzen handig onder elkaar. Zo kunt u overstappen op een duurzame energieleverancier die de laagste prijs biedt én de groenste intenties heeft. Wij tonen als enige vergelijkingssite de prijzen van aanbieders die alleen écht groene stroom opwekken.

3. Wanneer kan ik het beste overstappen op een nieuwe groene energieleverancier?

Heeft u nog een vast contract bij een energiemaatschappij? Dan betaalt u een boete wanneer u dit contract voortijdig beëindigd. U kunt kosteloos via onze groene vergelijker overstappen als uw huidige energiecontract binnen 2 maanden afloopt. Dan regelt de energie-aanbieder meestal een soepele overstap. Anders kunt u beter wachten om contractbreuk en een boete te voorkomen.

Wanneer u een variabel energiecontract heeft, kunt u op ieder moment kosteloos overstappen op een groene(re) energieleverancier.

4. Waarom zou ik overstappen op groene stroom?

  1. Wanneer u van een grijze energieleverancier, zoals Nuon, Essent of E.On, overstapt op een groene energie- en gasleverancier van onze Groene Energie Vergelijker, bespaart u tot 4 ton CO2-uitstoot per jaar (bron: Wise Nederland). Dit is hetzelfde als maar liefst 14 keer heen- en terugvliegen van Amsterdam naar Parijs. Overstappen op groene stroom is een eenvoudige manier om iets te doen aan de luchtvervuiling in Nederland en klimaatverandering. Vergelijk dus snel de prijzen van groene stroom in de Groene Stroom Vergelijker.
  2. Groene en duurzame stroom houdt in dat het meestal ook niet door kerncentrales wordt opgewekt. U veroorzaakt dus geen zeer schadelijk kernafval door uw energieverbruik.
  3. Hoe meer huishoudens overstappen op groene stroom, hoe meer de groene stroomleveranciers kunnen investeren in nieuwe windmolens en zonnepanelen. U helpt dus met een groene stroomcontract actief mee aan een betere en schonere aarde.

5. Waarom kan ik bij Echt-Groene-Energie.nl niet overstappen op alle energieleveranciers in Nederland?

Wij hebben ervoor gekozen om energieleveranciers aan te bieden die daadwerkelijk duurzaam zijn. We vergelijken daarom de stroomleveranciers die in het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers van de Consumentenbond en Greenpeace als ‘voorloper’ zijn aangeduid. Dit zijn de echte duurzame stroomaanbieders en dus geen grijze-stroomaanbieders of sjoemelstroomaanbieders. U weet dus zeker dat het goed zit.

6. Zijn de gegevens uit de Groene Energie Vergelijker actueel?

Wij doen ons uiterste best om de gegevens die worden weergegeven in de vergelijker continue te updaten zodat u altijd de keuze heeft uit de meest actuele prijzen. De gegevens in de Groene Energie Vergelijker zijn meestal up-to-date. Het kan zijn dat de groenste energieaanbieders nog wel eens een jaar achterlopen met de laatste duurzame energierapporten van de Consumentenbond en Greenpeace.

7. Kost het overstappen via Echt-Groene-Stroom.nl geld?

Nee. De administratieve kosten voor het overstappen naar een andere energieleverancier via onze energievergelijker komen voor rekening van de energieleverancier. Het kan zelfs zijn dat de prijzen in de Groene Energie Vergelijker lager zijn dat de prijzen van de energieleverancier zelf.

8. Wat gebeurt er met de eindafrekening van mijn huidige energieleverancier?

Wanneer u uw huidige energiecontract opzegt, ontvangt u een eindafrekening van uw huidige energieleverancier. Hier zit eventueel een boete in verwerkt voor het vroegtijdig opzeggen van het contract wanneer u dit contract daadwerkelijk opzegt voordat het afloopt. Deze eindafrekening bevat bij voorbaat uw verbruik in de afgelopen periode, op basis waarvan u eventueel moet bijbetalen of geld terugkrijgt. Dit wordt vastgesteld door uw huidige stroomleverancier op basis van uw verbruik.

9. Dien ik mijn huidige energieleverancier zelf op te zeggen?

Nee. Dat regelt uw nieuwe energieleverancier. Uw nieuwe energieleverancier zal nagaan hoe lang uw huidige contract nog voortduurt en zal de overgang regelen met uw oude/huidige energieleverancier. De overgang zal dus soepel worden geregeld. U hoeft er niets voor te doen.

10. Kan er iets misgaan?

Nee, eigenlijk niet.  Zodra het ene contract eindigt, gaat het andere in. Uw stroom zal dus niet worden afgesloten zo lang u op tijd (zie vraag 3) opzegt. Het enige wat verandert is de leverancier waaraan u betaalt.

11. Zijn er nog verder maatregelen die ik kan nemen om groener te worden?

Ja, die zijn er zeker. Lees bijvoorbeeld dit artikel van Leuke Geit voor 10 tips om duurzamer te leven. Het artikel bevat tips zoals: consumeer minder, eet minder vlees en vlieg minder. Mocht je toch vliegen, compenseer dan in ieder geval je CO2.

12. Is er een manier om mij te herinneren dat mijn contract bijna verloopt?

Zeker, wij hebben een contractwekker gebouwd waar u zelf uw afloop van uw contract invoert. Wanneer het abonnement dan bijna afloopt ontvangt u een herinnering van ons. Let er altijd wel op dat u zelf de goede contractdata invoert, zodat u niet te vroeg overstapt.

13. Ik kan mijn vraag niet vinden.

Wij zijn slechts een tussenpersoon. Wij kunnen u niet helpen bij overstap-technische aspecten. U kunt hiervoor uw nieuwe energieleverancier contacteren. Voor andere contactvragen kunt u ons een e-mail sturen naar info@echt-groene-stroom.nl.

Scroll naar boven