Groene stroom statistieken, cijfers en feiten in Nederland

Groene stroom statistieken, cijfers en feiten in Nederland

Op deze pagina verzamelen wij de laatste feiten en statistieken omtrent groene stroom. We tonen statistieken van eigen contracten die we helpen afsluiten en algemene statistieken en klimaatdoelen.

Aantal groene energiecontracten afgesloten sinds COVID-19
Het aantal groene energiecontracten afgesloten sinds COVID-19 bij Echt-Groene-Stroom.nl. Een toename van bijna 40%.
39% maakt voor het eerst kennis met écht groene stroom bij Echt-Groene-Stroom.nl.

Echt Groene Stroom statistieken en feiten

  • Sinds de coronacrisis, zag de vergelijker Echt-Groene-Stroom.nl het aantal afgesloten groene stroom energiecontracten toenemen met bijna 40% (peildatum 14-02-2020 t/m 14-05-2020 vs 14-11-2019 t/m 14-02-2020).
  • 100% van de afgesloten energiecontracten via Echt-Groene-Stroom.nl in 2020 waren contracten van duurzame energie uit Nederland. Dus geen groengewassen duurzame energie uit bijvoorbeeld Noorwegen.
  • 39% van de afgesloten contracten van Echt-Groene-Stroom.nl kwamen van een niet groene stroomaanbieder of sloten voor het eerst een groen stroomcontract af (peildatum van 01-01-2020 t/m 13-05-2020).
  • Overstappen naar écht groene stroom levert volgens een Zweeds onderzoek bijna 1500 kg CO2 besparing op. Volgens onze berekeningen staat dat gelijk aan 10 retourvluchten van Amsterdam naar Parijs.
  • Dit is het moment – tenminste als het boetevrij mogelijk is – om over te stappen naar een andere energieleverancier. De gemiddelde stroomprijzen liggen net boven het bodempunt dat in 2016 werd bereikt. https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/lage-energiekosten-juist-nu-overstappen/

Duurzame energie statistieken en feiten

Groen stopcontact - groene stroom

Wanneer is groene stroom écht groen?

In Nederland gebruikt 69% van de huishoudens ‘groene stroom’. Maar slechts een klein deel daarvan is écht groene stroom, opgewekt door windmolens en zonnepanelen.

De meeste groene stroom die we in Nederland gebruiken, komt uit het buitenland. Dit betekent niet dat u daadwerkelijk stroom van windmolens of zonnepanelen uit het buitenland krijgt. De stroom wordt namelijk niet naar Nederland getransporteerd, maar slechts de certificaten worden doorverkocht. Nederlandse maatschappijen kopen deze certificaten in.

Noorwegen heeft bijvoorbeeld een overschot aan groene stroom, maar geen behoefte aan de certificaten, omdat Noren toch wel geloven dat hun stroom groen is. Daardoor kan Noorwegen deze certificaten verkopen en kunnen Nederlandse energiebedrijven grijze stroom als groene stroom verkopen.

Over Echt-Groene-Stroom.nl

De vergelijkingssite Echt-Groene-Stroom.nl vergelijkt alleen stroomproducten die groen in Nederland worden geproduceerd. Vaak zijn de tarieven niet eens duurder dan grijze aanbieders.