Sjoemelstroom: de schaduwzijde van groene stroom

Sjoemelstroom

In de schijnbaar groene wereld van duurzame energie schuilt een duister fenomeen dat de oprechtheid van groene stroomaanbieders in twijfel trekt: sjoemelstroom.

Achter dit begrip schuilt een praktijk waarbij stroomleveranciers de fysieke elektriciteit tegen de laagste prijzen op de stroombeurs aanschaffen en deze combineren met goedkope groene stroomcertificaten, veelal afkomstig uit het buitenland.

Sjoemelen met certificaten

Volgens WISE Energy lijken veel stroomleveranciers op papier volledig te voldoen aan de groene stroomcriteria door goedkope certificaten, zoals Garanties van Oorsprong (GvO’s), uit het buitenland te importeren.

Deze certificaten worden vaak ingekocht van Noorse waterkrachtcentrales, waardoor de indruk wordt gewekt dat de geleverde elektriciteit duurzaam en milieuvriendelijk is. Echter, de realiteit is dat de fysieke elektriciteit vaak wordt opgewekt door niet-duurzame bronnen, terwijl de GvO’s een schijn van groenheid creëren.

Aanbieders zonder sjoemelstroom

Wij hebben een vergelijker en aanbiederspagina gemaakt waarin aanbieders staan die écht groene stroom leveren.

Vergelijk écht groene stroom

Sjoemelen voor een paar euro

Door de goedkope combinatie van stroom en certificaten uit het buitenland kost het stroomleveranciers slechts enkele euro’s om een huishouden een jaar lang van ‘groene’ stroom te voorzien. Hierdoor ontbreekt een werkelijke investering in lokale duurzame energieproductie, waardoor het groene karakter van deze stroomaanbieders in twijfel wordt getrokken.

De omvang van dit fenomeen werpt vragen op over de integriteit van de groene stroommarkt en de noodzaak van transparantie binnen de sector.

Consumenten, die vaak bewust kiezen voor groene stroom vanwege ecologische overwegingen, worden mogelijk misleid door stroomleveranciers die hun groene imago baseren op goedkope buitenlandse certificaten in plaats van daadwerkelijke duurzame energieproductie in eigen land. Gelukkig wordt het aandeel écht groene stroom wel steeds hoger.

Om de consument te beschermen en een echte verschuiving naar duurzame energie te bevorderen, is het van cruciaal belang dat er meer transparantie en regulering wordt ingevoerd binnen de groene stroommarkt.

Het blootleggen van praktijken zoals sjoemelstroom is een belangrijke stap in de richting van een eerlijke en duurzame energietoekomst voor Nederland.

Het is aan de consument om kritisch te blijven en te kiezen voor stroomleveranciers die daadwerkelijk investeren in lokale duurzame energiebronnen, zodat groene stroom niet slechts een illusie blijft, maar een werkelijke bijdrage levert aan een schonere toekomst.

Echt groene stroom vergelijken

Wij hebben een vergelijker gebouwd die alleen aanbieders toont die geen sjoemelstroom leveren.

Vergelijk écht groene stroom

Scroll naar boven