Groen gas: alternatieven voor grijs gas – biogas en meer

In de zoektocht naar duurzame energiebronnen en milieuvriendelijke alternatieven voor fossiele brandstoffen heeft groen gas steeds meer aan populariteit gewonnen.

Als duurzaam geproduceerd biogas biedt het een veelbelovend alternatief voor het traditionele grijze gas. In Nederland zijn er vijf energieleveranciers die groen gas aanbieden, elk met hun eigen aanpak en mix van duurzame elementen.

Voorbeeld van een bigas centrale
Een voorbeeld van een biogas centrale

Groen gas: duurzame productie en eigenschappen

Groen gas is het resultaat van duurzaam geproduceerd biogas, dat ontstaat uit de vergisting van organisch materiaal zoals slib en gft-afval. Door het biogas te upgraden en in het gasnetwerk te injecteren, wordt het omgedoopt tot groen gas. Dit proces zorgt ervoor dat groen gas dezelfde eigenschappen en kwaliteit heeft als traditioneel aardgas.

Het is belangrijk om op te merken dat groen gas op grote schaal produceren met de huidige technologieën nog een uitdaging is. Daarom kiezen sommige leveranciers ervoor om CO2-gecompenseerd gas aan te bieden.

Leveranciers van Groen Gas

Powerpeers

Bij Powerpeers is de keuze aan de consument met betrekking tot groen gas zeer divers. Met het ‘Samen Groen’-initiatief biedt Powerpeers de mogelijkheid om te kiezen tussen 100% groen gas of een mix van 25% groen gas aangevuld met 75% gecompenseerd gas.

Het kan zijn dat hier soms een stop op zit, omdat er nog te weinig aanbod groen gas is.

Naar Powerpeers >>

Vattenfall

Vattenfall, met het ‘PuurGroen gas’-aanbod, garandeert 100% groen gas uit Nederland. Voor wie op zoek is naar een meer gebalanceerde optie, biedt het ‘MixGroen gas’, een mix van 10% groen gas en 90% standaard gas. Let er op dat de stroom van Vattenfall zelf nog een lage duurzaamheidsscore heeft.

Naar Vattenfall >>

Essent

Essent pakt het anders aan met ‘DubbelGroen’. Hier ontvangen consumenten 100% gecompenseerd gas, waarvan 10% afkomstig is van groen gas uit biogas. Let er op dat de stroom van Essent zelf nog een lage duurzaamheidsscore heeft.

Naar Essent >>

Delta Energie

Delta Energie levert ‘Delta Groen Gas’, bestaande uit 2% groen gas aangevuld met 98% gecompenseerd gas.

Naar Delta Energie >>

Scholt

Voor wie op zoek is naar 100% groen gas, biedt Scholt met ‘VetroGas’ een volledig duurzaam alternatief.

Scholt biedt alleen zakelijke opties aan.

Vergelijk groen gas aanbieders

Bekijk de groene energievergelijker en selecteer een van de bovenstaande aanbieders.

CO2-gecompenseerd gas versus écht groen gas

Hoewel CO2-gecompenseerd gas soms als groen wordt bestempeld, verschilt het aanzienlijk van écht groen gas. Echte groene gas komt voort uit biogas, terwijl CO2-gecompenseerd gas een strategie is waarbij de leverancier investeert in klimaatprojecten in het buitenland. Deze projecten kunnen variëren van het planten van bomen tot andere activiteiten die de CO2-uitstoot van aardgas compenseren. Hierdoor krijgt grijze gas een groen tintje, maar het blijft geen echte duurzame energiebron.

In conclusie biedt groen gas een veelbelovend alternatief voor traditioneel grijs gas. Het is essentieel voor consumenten om bewust te kiezen voor leveranciers die echt groen gas aanbieden, zodat zij actief bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Bovenstaande aanbieders zijn eind 2023 toegevoegd. Het kan zijn dat er in de tussentijd meer wordt aangeboden.

Scroll naar boven