Hoe groen is uw stroom? Alles over groene stroom in Nederland

LET OP: UW GROENE STROOM IS WELLICHT GEEN ÉCHTE GROENE STROOM

Hoe groen is uw stroom?

Weet u of u groene energie, grijze energie of sjoemelenergie in uw huis ontvangt?

  • Groene stroom is milieuvriendelijk. Deze stroom wordt opgewekt door windmolens of zonnepanelen.
  • Grijze stroom is milieuvervuilende stroom die wordt opgewekt in bijvoorbeeld kolencentrales of gascentrales. Deze energiebronnen kunnen opraken en in het proces wordt er veel CO2 uitgestoten. Kernenergie is ook grijze energie, want bij het opwekken van kernenergie ontstaat afval dat erg schadelijk is voor het milieu.
  • Consumenten met sjoemelstroom denken dat ze groene stroom ontvangen, maar krijgen in werkelijkheid grijze stroom met een groen certificaten. Ze worden eigenlijk misleid.

Weet welke energie u gebruikt! Onbewust kunt u vervuilender zijn voor het milieu dan u zich realiseert.

Vergelijk échte groene stroom aanbieders direct op prijs

De stroom die uit uw stopcontact komt, ziet er altijd hetzelfde uit. Maar van echte groene stroom weet u zeker dat het milieuvriendelijk wordt opgewekt, terwijl grijze stroom en sjoemelstroom juist slecht zijn voor het milieu.

Wist u dat groene stroom helemaal niet meer duurder is dan grijze stroom?

Bovendien kunt u flink besparen op uw energierekening als u overstapt. Stap dus over op groene energie!

Groene energieleverancier van windenergie

Welke leverancier van groene energie is het groenst?

De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise hebben ook dit jaar alle Nederlandse energieleveranciers met elkaar vergeleken. Ze hebben deze energiebedrijven gerangschikt. Welke stroomleverancier is het groenst?

Lees hier meer over de Groene StroomVergelijker, de ranglijst en waar groene energie in Nederland eigenlijk vandaan komt.

Vergelijk groene aanbieders direct op prijs

Bent u niet tevreden met het resultaat van uw huidige energieleverancier? Of schrikt u zelf van de plek in de ranglijst van uw energieleverancier? Stap dan over! Vul dan de Energievergelijker in en bereken bij welke leverancier u de beste prijs kunt halen.

Hoeveel CO2 stoten de energieleveranciers uit?

Er zijn in Nederland nog een heel aantal (grote) energiemaatschappijen die flink kolen stoken en kerncentrales onderhouden om huishoudens en bedrijven te voorzien van stroom.

Energiemaatschappijen zijn verplicht om een stroometiket te geven, waarop duidelijk zichtbaar is waar de stroom vandaan komt. Bent u benieuwd waar de energiemaatschappijen hun groene stroom uit krijgen? Bekijk dan hier een duidelijk overzicht van de stroometiketten.

Stroometiketten

En wat blijkt…

Stroometiketten, er worden nog steeds veel kolen gestookt om stroom op te wekken

  1. Kolen zijn favoriet, er worden nog steeds flink veel kolen gestookt om de energie te produceren voor de Nederlandse industrieën en huishoudens.
  2. Sjoemelstroom blijft populair. De sjoemelstroomproducenten zijn er gemakkelijk uit te halen: stroom uit waterkracht bestaat namelijk niet in Nederland. Deze stroom komt uit Noorwegen. De stroom wordt niet aan Nederland geleverd, maar wel de certificaten. De consument wordt dan zwaar misleid.
  3. Windenergie wordt steeds populairder. Dan brandt er toch een positief licht aan de horizon. Er wordt in Nederland met name veel geïnvesteerd in windenergie. Dan weet u zeker dat het goed zit.

Hoe kunt u CO2 besparen?

Het oplossen van de klimaatverandering is een enorme internationale uitdaging. Alleen een gezamenlijke wereldwijde inspanning, waarbij de regeringen van alle landen betrokken zijn, zal voldoende zijn om de gevolgen van klimaatverandering te verlichten.

Hierbij zijn de individuele handelingen van gewone mensen nog steeds erg belangrijk. Het gaat er hierbij niet alleen om dat het afval netjes wordt gerecycled, maar ook dat onze instelling met betrekking tot onze verantwoordelijkheid voor ons milieu wereldwijd, verandert.

Wat betreft koolstofemissies betekent dit dat de CO2-bijdrage van elk van de 7 miljard mensen op onze planeet wordt verminderd. Maar wat kunt u, als individu of huishouden, doen om een verschil te kunnen maken? Hier zijn 10 bruikbare tips waarmee u op een eenvoudige manier een verschil kunt maken. Ze zijn gerangschikt op basis van de impact die ze hebben op het verminderen van onze CO2-uitstoot.

  1. Maak klimaatbewuste politieke beslissingen.

Klimaatverandering wordt vaak gezien als een politiek vraagstuk, maar er is ook individuele inzet nodig om ons negatief effect op het klimaat te verminderen. Klimaatverandering zou een niet-politieke en onpartijdige kwestie moeten zijn, want klimaatverandering heeft invloed op alle mensen in alle landen op aarde. Wanneer de politiek ons klimaat blijft zien als een ‘linkse lobby’ in plaats van een belangrijke kwestie die ons allen aangaat, zullen de gevolgen voor ons allen aanzienlijk zijn.

Laat uw stem dus meetellen en kies bij elke verkiezing voor het klimaat. Dit is de enige manier om een oplossing op wereldniveau te krijgen.

  1. Eet mindervlees.

Minder vlees eten is goed voor het milieu en je persoonlijke voetafdruk

We eten erg veel vlees, terwijl ons lichaam helemaal niet zoveel vlees nodig heeft. Dieren, en met name koeien, produceren grote hoeveelheden methaan, want een broeikasgas is. De enorme veestapel produceert hierdoor ontzettend veel CO2.

Bovendien gebruikt vee erg veel water en voedsel. Het kost tientallen kilo’s voedsel om een klein stukje vlees te produceren.

In onze welvaartsontwikkeling zijn we steeds meer vlees gaan eten. Ons lichaam heeft deze overmaat aan voedingsstoffen uit vlees helemaal niet nodig en het effect op het milieu is zeer vervuilend. Laten we dus minder vlees gaan eten (en meer lokale groente).

  1. Gebruik groene stroom!

Gebruik groene stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen

De grondstoffen voor fossiele energie raken op en zijn zeer vervuilend voor onze aarde. Het is een logische en normale keuze om over te stappen op groene stroom op basis van schone en hernieuwbare energie.

Groene stroom in Nederland wordt opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Er wordt in Nederland veel geïnvesteerd in groene energiebronnen. Op de Noordzee en de Waddenzee worden enorme windmolenparken gebouwd. Ook zijn er steeds meer huishoudens die zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Een investering in hernieuwbare energie verdient zichzelf namelijk snel terug. Bovendien dragen deze mensen een steentje bij aan een schonere wereld met schone en frisse lucht.

Ontvangt u al groene stroom? Kijk hier om de prijzen te vergelijken van alle groene stroomleveranciers van Nederland.

  1. Verbruik minder stroom thuis.

We laten allemaal wel eens het licht aanstaan, de televisie aanstaan en nemen wel eens een lekkere lange, warme douche. Dat mag, ook wanneer u bewuster leeft. Het gaat erom dat u over het algemeen minder energie probeert te verbruiken in uw huis en op uw werk, want dat is eigenlijk heel simpel.

Koop bijvoorbeeld energiezuinige apparaten wanneer ze worden vervangen. Nieuwe, zuinige apparaten verbruiken minder energie en dat bespaart dan veel geld in energiekosten. Vervang de lampen door led-lampen, want deze gaan langer mee en gebruiken minder stroom. Het is nog niet mogelijk om duurzaam gas te krijgen. Stap dus over op een gasloos huishouden door elektrisch te gaan koken en elektrische verwarming te nemen.

Kies thuis voor zuinigere apparaten en gebruik deze apparaten minder vaak, maar efficiënter.

Wat daarnaast ook belangrijk is, is het aannemen van andere gewoontes. Bijvoorbeeld door in de winter thuis lekkere warme pantoffels en een warme trui te dragen in plaats van in een T-shirt de verwarming hoger te zetten. Of door tijdens het koken het water te koken in een waterkoker in plaats van in de pan. En door natuurlijk vaker een deksel te gebruiken zodat het eten sneller opwarmt en kookt en er minder gas wordt gebruikt.

Probeer ook meer gerichter boodschappen te doen, zodat er minder hoeft worden weggegooid. En scheid natuurlijk trouw het afval en probeer zoveel mogelijk te hergebruiken.

Op deze manier wordt de voetafdruk van een persoon op onze planeet verkleind. De voetafdruk is het effect op het milieu wat door een persoon wordt achtergelaten door het energieverbruik en het consumptiepatroon. In Nederland hebben we een enorme voetafdruk op de aarde als resultaat van ons consumptiepatroon en het hoge energiegebruik van ons consumptiepatroon. De voetafdruk kan makkelijk worden verkleind. Probeer het maar eens.

  1. Koop energiebesparende apparaten.

De technologie is ons al een stapje voor. Er zijn namelijk heel veel zuinigere apparaten op de markt. Er kunnen bijvoorbeeld zuinigere koelkasten, diepvriezen, föhns, stofzuigers, enz. worden gekocht. Dat bespaart bovendien geld op de energierekening. Een duurder apparaat is dan gemakkelijk ‘terugverdiend’ in lagere energiekosten.

Zonder veel moeite kunnen deze apparaten ook minder vaak worden gebruiken. Bijvoorbeeld door minder vaak kleding te wassen, maar wel de machine vol te laten draaien. Of door de was in de zomer uit te hangen in plaats van in de droger te stoppen.

  1. Loop en fiets vaker, of neem het openbaar vervoer.

Pak vaker de fiets in plaats van de vervuilende auto om minder CO2 uit te stoten

Een mens voelt zich lekkerder in zijn of haar vel door de extra beweging. Het bespaart bovendien ook veel parkeergeld in de stad en de frustratie van het zoeken naar een parkeerplek.

En het is beter voor het milieu, behalve wanneer er in een elektrische auto worden gereden die op groene stroom rijdt.

Een frissere lucht in de eigen leefomgeving, begint bij uzelf. Bijvoorbeeld door die vieze auto eens te laten staan.

  1. Recycle, hergebruik en vermijd nutteloze aankopen.

We leven in een consumptiemaatschappij. We kopen daardoor ontzettend veel voedsel en spullen die we helemaal niet gebruiken. Dit gooien we ongebruikt weg. Ondertussen wordt er ontzettend veel energie en water gebruikt in het productieproces, voor hulpbronnen die zijn gebruikt om het product te produceren en in het transportproces om het product in de winkel te krijgen. Maar allemaal voor niets als het product niet wordt gebruikt, wordt weggooit of ongebruikt in de kast verdwijnt.

Spullen die niet nodig zijn, kunnen dus beter niet worden gekocht.

En bovendien kunnen spullen makkelijk worden hergebruikt. En anders kan het worden gerecycled zodat het in ieder geval niet op de afvalberg beland of wordt verbrand.

  1. Gebruik moderne technologieën.

Moderne technologieën kunnen ons heel veel helpen bij een milieubewuster leven. En dat is heel makkelijk.

Men hoeft namelijk niet meer elke dag naar het werk te gaan, want collega’s kunnen ook worden gebeld of via Skype worden gesproken. Ook wanneer er een meeting is met mensen in een andere stad of een ander land, kan de meeting gewoon via een conference call worden gehouden in plaats van naar een andere stad af te reizen.

Dit bespaart niet alleen tijd, geld, reisstress en frustratie, maar ook vervuiling van het milieu voor de reis die zou moeten worden gemaakt. Dat is tegenwoordig allemaal echt niet meer nodig.

Thuiswerken via de geneugten van de digitale omgeving is tegenwoordig heel normaal en ontzettend makkelijk. Het is een hele slimme keuze. Stel het maar eens voor aan uw baas.

  1. Koop lokale producten.

Koop lokale producten in plaats van producten met een lang transport waardoor er veel CO2 is uitgestoten

Producten die niet in Nederland zijn geproduceerd, zijn dus getransporteerd naar Nederland. In dit transportproces wordt erg veel energie verbruikt (olie, diesel) en CO2 uitgestoten. Denk bijvoorbeeld aan het transport met vliegtuigen (voor bloemen en avocado’s uit Zuid-Amerika) of met enorme containerschepen (voor bananen en de Alibaba bestelling uit China).

Nederland produceert ontzettend veel producten zelf en deze zijn heerlijk. Het is bovendien erg lekker om seizoensgerechten te eten. Het is een stuk beter voor het milieu wanneer er meer producten worden gekocht die in (de buurt van) Nederland worden geproduceerd of verbouwd. Kijk maar eens waar de groente en fruit in de supermarkt vandaan komt (antwoord: uit alle hoeken van de wereld).

Deze kleine moeite maakt een groot verschil in de CO2-uitstoot die er wordt veroorzaakt en is bovendien goed voor de lokale economie.

  1. Compenseer de CO2 die zelf niet kan worden bespaard.

Soms maakt u keuzes waarvan u weet dat ze CO2 uitstoten, maar wat u niet kunt voorkomen. U kunt er dan voor kiezen om deze CO2-uitstoot te compenseren.

Er zijn bijvoorbeeld gasleveranciers die het gasverbruik compenseren met bomen planten, zoals bij Vandebron.

Ook kan er bij bijvoorbeeld KLM voor een klein bedrag de CO2-uitstoot van een vlucht worden gecompenseerd, waarbij KLM geld overmaakt naar een organisatie die extra bomen plant en de duurzame houtindustrie stimuleert.

De mogelijkheden voor compensatie zijn aanwezig en eigenlijk heel eenvoudig.

Maar begin bij het begin: Doe de Groene Energievergelijker en stap over op groene stroom!

Vergelijk écht groene aanbieders direct op prijs

Scroll naar boven