Alles wat je moet weten over zonnepanelen kopen – direct vergelijken

Zonnepanelen kopen kan redelijk ingewikkeld zijn. Waar moet je op letten? Wat zijn de kosten van zonnepanelen en wat levert het op? Wat is de salderingsregeling in 2020 en daarna? In dit artikel worden al deze vragen beantwoord.

Bij zonnepanelen kopen is niet alleen het prijskaartje van belang, maar ook de efficiency. Wat is het vermogen van de zonnepanelen en wat zijn onderaan de lijn de kosten of opbrengsten?

Je moet dus even wat onderzoek doen om de juiste zonnepanelen voor jouw situatie te kunnen kiezen. Daarmee bespaar je op energie en draag jij je steentje bij aan een beter milieu, maar kom je niet zonder stroom te zitten.

Ben je al direct toe aan advies? Vraag direct meerdere offertes aan, vergelijk en bespaar op de factuur

zonnepanelen op woning

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel zet energie uit zonlicht om in elektriciteit. Dit is elektriciteit die op een duurzame manier wordt opgewekt. Wanneer het zonlicht op het paneel komt, ontstaat er gelijkstroomspanning. Dit wordt omgezet in wisselspanning. Wisselspanning wordt ook wel ‘stroom’ genoemd.

Een zonnecel is gemaakt van silicium. Dit is een natuurlijk product. Silicium wordt in dunne plakken gesneden en in twee lagen aangebracht. Door het zonlicht ontstaat er een spanning tussen de twee lagen. Deze spanning wordt opgevangen. Daarom is in elke zonnecel een dun spoortje aangebracht die de opgewekte stroom afvoert.

Wat is het formaat van zonnepanelen?

Zonnepanelen voor consumenten hebben doorgaans een standaard formaat. Het oppervlak van een zonnepaneel heeft 60 vierkante zonnecellen. Elke zonnecel is 156 x 156 millimeter. Een standaard zonnepaneel heeft dus het formaat 1,00 x 1,65 meter, oftewel 1,65 m2.

Het aansluiten van zonnepanelen

Zonnepanelen leveren gelijkstroom in een lage spanning. De omvormer maakt deze gelijkstroom geschikt voor gebruik. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom van 230 volt.

De omvormer wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarmee kan de ongebruikte stroom aan het elektriciteitsnet worden geleverd.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen kopen?

 • Groene stroom!!!
 • Je draagt bij aan een beter milieu.
 • Je bent niet/minder afhankelijk van stijgende energieprijzen of stroomtoevoer.
 • Je bespaart op je energierekening gedurende de levensduur van de zonnepanelen, wat doorgaans tenminste 25 jaar is.
 • De waarde van je woning stijgt.
 • Je woning krijgt een hoger energielabel.
 • Btw-vrij (voorwaarden en subsidieregelingen kunnen veranderen).
 • Een investering in zonnepanelen is een slimme investering, want dit geeft een hoger rendement dan spaargeld.

Deze voordelen worden hieronder verder toegelicht.

zonnepanelen kopen voor huis

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen kopen?

 • Zonnepanelen kopen en installeren vraagt om een investering.
 • Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen.
 • Je wekt stroom op bij (voldoende) zonlicht, maar niet/minder ’s nachts en bij dikke bewolking.

Zonnepanelen vergelijken: Wat zijn de beste zonnepanelen?

Welke zonnepanelen zijn het beste? In de onderstaande tool kun je gemakkelijk de beste zonnepanelen vergelijken op basis van eigenschappen. Mocht je al zonnepanelen hebben, wij bieden ook energiecontracten voor zonnepaneel-eigenaren aan.

Terugleveren van stroom (salderen), hoe werkt dat? Salderen in 2020

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Op een zonnige dag wekken de panelen veel stroom op, terwijl je op een bewolkte dag te weinig stroom kan opwekken.

 • Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt de reststroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit wordt op een meter bijgehouden.
 • Als je op een dag meer stroom verbruikt dan de zonnepanelen opwekken, neem je stroom af van het elektriciteitsnet.

Zo behoud je altijd stroom.

Het is belangrijk om te weten wat dit kosten en oplevert. Dit wordt hieronder toegelicht.

Wat is salderen?

Salderen = de energie die je zelf hebt verbruikt – de energie die je zelf hebt opgewekt met zonnepanelen.

Het salderen gebeurt altijd per één aansluiting. De energie die de zonnepanelen opwekken wordt dus altijd afgetrokken van de totale verbruikte energie die door de energieleverancier is geleverd. De zelf opgewekte energie die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet wordt ook meegenomen in het salderen.

Voorbeeld:

Je wekt 2.000 kWh op met je zonnepanelen. Hiervan gebruik je zelf 1.000 kWh. De 1.000 kWh die je niet zelf gebruikt, wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier levert 3.500 kWh. Dit wordt gesaldeerd. De energieleverancier brengt 2.500 kWh in rekening.

Je kunt met salderen dus je energierekening voor elektriciteit dus terugbrengen naar €0. Maar de opbrengen voor salderen voor consumenten veranderen.

Bron: Milieu Centraal

Salderen in 2020

Zonnepanelen op het dak blijft een goede investering, ook in 2020. De salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2023. Wat zijn de gevolgen hiervan? Milieu Centraal heeft dit voor je berekend.

De salderingsregeling is gunstig voor mensen met zonnepanelen op het dak. Je krijgt voor de geleverde stroom namelijk hetzelfde tarief als de prijs van de energieleverancier per kWh. Dit is gemiddeld 22,5 cent per kWh.

Per 2023 verandert deze regeling. Je mag dan minder stroom salderen (wegstrepen) en vanaf 2031 mag je helemaal niet meer salderen. Deze nieuwe regeling geldt voor mensen die momenteel al zonnepanelen hebben, maar ook voor mensen die in de toekomst zonnepanelen kopen.

Als je in 2020 zonnepanelen koopt, profiteer je dus nog van 2 jaren waarin je 100% kunt salderen. Dit wordt in de opvolgende jaren afgebouwd. In 2020 heb je met deze nieuwe regeling de investering in zonnepanelen in 6,9 jaar terugverdiend, zo heeft Milieu Centraal uitgerekend. Wanneer je na 2020 zonnepanelen koopt, kun je mogelijk een lager rendement krijgen op de zonnepanelen als gevolg van het afbouwen van de salderingsregeling.

zonnepanelen op woning

Is zonnepanelen kopen in 2020 nog financieel aantrekkelijk?

Jazeker! Dat laat de onderstaande tabel zien, gebaseerd op een gemiddelde situatie.

Zonnepanelen kopen in 2020
Prijs zonnepanelen € 3.980
Besparing in 25 jaar € 10.540
Gemiddelde besparing per jaar € 420
Terugverdiend in jaren 6,9 jaar
Rendement 4,0 %
CO2-winst per jaar 1250 kilo

Het blijkt dan een investering in zonnepanelen veel meer geld oplevert dan sparen bij de bank. Met een investering in zonnepanelen kun je rekenen op een gemiddeld rendement van 4,0%, terwijl de spaarrente bij banken momenteel op 0% staat. Je kunt je spaargeld dus beter investering in zonnepanelen.

Als je zonnepanelen in 2023 koopt, heb je direct te maken met het afbouwen van de salderingsregeling. Maar zelfs dan is het rendement op zonnepanelen nog gemiddeld 3,5%.

Ons advies: Gebruik bij het afbouwen van de salderingsregeling meer opgewekte energie met zonnepanelen zelf, in plaatst van het terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit betekent dat je op momenten dat zonnepanelen veel stroom opwekken (overdag, bij veel zon) bijvoorbeeld de wasmachine gebruikt, de elektrische auto oplaadt en dat je tijdschakelaars gebruikt voor apparaten zodat deze tijdens zonuren elektriciteit verbruiken.

Salderen na 2023: de afbouwregeling van salderen

Tot 2023 verandert de salderingsregeling niet en kun je nog 100% van de opgewekte stroom salderen. Na 2023 wordt dit percentage afgebouwd. Elk jaar mag je dan 9% minder opgewekte stroom salderen.

De onderstaande tabel geeft de percentages die je mag salderen.

Jaar Percentage salderen
2020 100%
2021 100%
2022 100%
2023 91%
2024 82%
2025 73%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%
Na 2031 0%

Kun je geld verdienen met salderen?

Als je meer energie levert dan je geleverd hebt gekregen van de energieleverancier, krijg je een terugleververgoeding over de resterende hoeveelheid elektriciteit. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet erop toe dat de terugleververgoeding redelijk is.

Het salderen heeft wel een maximum. Je krijgt een lagere vergoeding voor de reststroom als je meer stroom aan het elektriciteitsnet levert dan dat je afneemt. De terugleververgoeding die boven het maximum uitkomt, ligt tussen de 3 en 12 cent per kWh, maar verschilt ook per energieleverancier.

Je moet wel een speciale energiemeter hebben om het salderen bij te houden, zodat de elektriciteit die je teruglevert aan het net juist wordt geregistreerd.

Hoe kun je energie vergelijken met zonnepanelen?

Hoe werkt energie vergelijken met zonnepanelen?

Je hebt (binnenkort) zonnepanelen en daardoor wijzigt je energieverbruik. Welke energieleverancier is dan het beste met zonnepanelen?

In de Energievergelijker van echt-groene-stroom.nl kun je je huidige verbruik invullen, maar ook aanvinken dat je (binnenkort) zonnepanelen hebt en het aantal kWh dat je gemiddeld opwekt. Zo zie je direct wat de beste groene stroomleverancier is in jouw specifieke situatie met zonnepanelen op je dak.

groene energie thuis

Subsidie voor zonnepanelen 2020

Er zijn geen landelijke subsidies voor zonnepanelen in 2020. Maar er zijn wel andere mogelijkheden die het aantrekkelijk maken om in 2020 zonnepanelen te kopen, zoals subsidie van de gemeente voor zonnepanelen en btw terugvragen over de aankoop van zonnepanelen.

Hieronder hebben we de mogelijkheden voor subsidie voor zonnepanelen in 2020 op een rijtje gezet.

Subsidie voor zonnepanelen 2020 van gemeente

Verschillende gemeenten hebben subsidieregelingen voor zonnepanelen. Geeft jouw gemeente subsidie voor zonnepanelen? Dit kun je controleren in de Energiesubsidiewijzer van de Rijksoverheid. In deze Energiesubsidiewijzer zie je een actueel overzicht van gemeentelijke subsidies en regelingen.

Er zijn ook regelingen en subsidiemogelijkheden voor gezamenlijke initiatieven van bewoners. Deze zijn niet altijd opgenomen in de Energiesubsidiewijzer. Hiervoor kun je beter naar het lokale energieloket gaan om te informeren naar de mogelijkheden voor subsidie.

Btw terugvragen over aankoop zonnepanelen in 2020

Er veranderen in 2020 een aantal zaken in de btw-regeling, waaronder de kleine ondernemersregeling (KOR). De wijziging zit in de ontheffing die na teruggave aangevraagd moet worden, maar geldt alleen wanneer je als kleine ondernemer een beroep hebt gedaan op de KOR 2020 regeling.

Voor de regeling van btw terugvragen over zonnepanelen in 2020 verandert er echter niets.

Lees hier hoe je btw kunt terugvragen over zonnepanelen in 2020.

Subsidie over teruglevering van stroom aan het elektriciteitsnet in 2020

In 2020 is er een subsidieregeling op zelf opgewekte stroom. Je betaalt geen energiebelasting, btw en leveringskosten over de zelf opgewekte stroom. Dit zorgt ervoor dat de kosten van de energierekening laag blijven.

Je ontvangt een terugleversubsidie per opgewekte kWh voor de stroom die je zelf niet gebruikt en teruglevert aan het elektriciteitsnet. Een deel hiervan wordt vergoed door de energieleverancier, en ander deel vergoedt de overheid.

Energiebespaarlening voor zonnepanelen

Je kunt ook een speciale lening afsluiten om zonnepanelen te kopen. Hiermee financier je de aankoop en installatie van zonnepanelen. Je mag maximaal 75% van het totale bedrag van de energiebespaarlening gebruiken voor zonnepanelen. Het overige deel moet je namelijk besteden aan andere duurzame maatregelen.

Met deze energiebespaarlening wordt het rendement op zonnepanelen natuurlijk lager. Lees hier meer informatie over de energiebespaarlening.

Bereken de laagste groene stroomleverancier met zonnepanelen

Heb je (binnenkort) zonnepanelen? Dan kun je bij Echt Groene Stroom de laagste groene stroomleverancier vinden in jouw specifieke situatie.

In deze berekening is opgenomen:

 • Hoeveel groene stroom je opwekt met je zonnepanelen
 • Hoeveel stroom je verbruikt
 • Hoeveel stroom je afneemt van de energieleverancier
 • De terugleververgoeding van de stroomleverancier

Elke situatie is anders. Welke groene stroomleverancier is in jouw situatie het goedkoopst?

Hiervoor gebruik je onze Groene Stroom Energievergelijker. Vink hier dan aan dat je (binnenkort) zonnepanelen hebt en vul realistisch nummers in voor je de opgewekte kWh en je gebruikte stroom. De vergelijker berekent de saldering per energieleverancier.

Hoe laag wordt jouw energierekening met zonnepanelen?

Vraag direct een offerte aan voor zonnepanelen

*Deze informatie kan verouderd of niet meer up-to-date zijn.

Scroll naar boven