Duurzaam leven is de nieuwe levensstijltrend. Duurzaam eten, duurzame kleding, een duurzaam huis. Bedrijven lopen graag voorop als het gaat over duurzaamheid. Maar ook thuis kun je een hoop bijdragen aan het verduurzamen van het milieu. Duurzaamheid is dus eigenlijk overal.
Maar wat is duurzaam wonen precies? En wat kun je doen om duurzaam te leven? Duurzaamheid is goed voor het milieu, maar wist je dat duurzaam wonen ook erg goed is voor je portemonnee? Wij geven jou de 5 makkelijkste tips om meteen te starten met een duurzaam leven.
Wat is duurzaam leven?
Duurzaam leven betekent dat je zoveel mogelijk rekening houdt met mens en milieu. Duurzaam wonen gaat over water- en energiebesparing. Maar er is meer. Duurzaamheid gaat ook over:
- De keuze voor duurzame materialen in boodschappen en je huis
- Keuzes die je maakt op het gebied van reizen
- Het bewust scheiden van afval
- Zorgen voor een goed binnenmilieu
- Anderen op een positieve en constructieve manier ook motiveren om duurzaam te leven.
Duurzaam wonen en leven gaat over bewust omgaan met de natuur en de natuurlijke bronnen die we gebruiken. Je hoeft niet in te leveren op je wooncomfort, en duurzaam wonen levert veel voordelen op voor de gezondheid én de portemonnee.
Hoe duurzaam leven?
Een exacte definitie voor duurzaam wonen bestaat helaas niet. Het is een manier van leven met een groot bewustzijn voor mens en milieu. Er zijn veel verschillende manieren om duurzaam te leven. Hoe duurzaam leven er precies uitziet en welke keuzes je kunt maken, hebben we op een rijtje gezet:
1. Bescherm het klimaat om duurzamer te leven met de volgende maatregelen:
Bekijk bij ieder product dat je koopt voor in en om het huis wat het effect van het (productieproces van het) product op het milieu is. Het is dus belangrijk om te weten welke ecologische voetafdruk het product heeft achtergelaten. Je kunt ook voor refurbished producten kiezen.
De drie meest voorkomende tips om zo duurzaam mogelijk te leven zie je in de volgende afbeelding:
Verschillende maatregelen die je kunt nemen zijn dus:
- Een kind minder nemen – controversieel en dubbel, dit is een hele persoonlijke keuze. Maar een kind heeft hoe dan ook een impact op het milieu. De nuance is dat een kind ook een hele positieve impact kan hebben op het milieu.
- Zonder auto leven – Dat is in Nederland helemaal niet moeilijk met een uitgebreid fietsnetwerk, openbaar vervoersnetwerk en veel opties om een auto te huren.
- Minder of niet vliegen – Er zijn fantastische plekken te ontdekken dichterbij huis.
- Groene stroom kopen – Daarvoor ben je op deze site natuurlijk aan het goede adres! Kies de meest groene stroomleverancier.
- Eet geen of minder vlees, vis en zuivelproducten.
2. Gebruik energie verstandig en leef duurzamer
Beperk het energieverbruik zoveel mogelijk. Energie kost altijd geld. De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Het is dus belangrijk om naast het gebruik van groene energie ook de leefgewoontes aan te passen. Goede energiebesparende maatregelen voor iedereen in het huishouden zijn belangrijk als je duurzaam wilt wonen.
En kies natuurlijk altijd voor groene stroom. Met onze Groene Stroom Vergelijker heb je altijd de goedkoopste écht groene stroom.
3. Bewust minder consumeren
Een duurzaam leven gaat gepaard met een bewuste aanschaf van nieuwe artikelen (of nog liever tweedehands). Probeer de drang naar materiele spullen te beperken. Ben je toch op zoek zijn naar iets nieuws? Shop dan online. Installeer de gratis plug-in van TreeClicks. Hiermee help je bij iedere aankoop mee met het planten van meer bomen voor een gezondere wereld. Treeclicks ontvangt advertentiekosten wanneer jij online winkelt. Vrijwel de gehele winst worden besteed aan het planten van nieuwe bomen om namens jou bij te dragen aan een gezondere wereld.
4. Reduceer je afval
Afval scheiden is een belangrijke stap op weg naar een duurzaam milieu. Voor afvalverwerkingsbedrijven kost het veel energie om afval te verwerken dat niet gescheiden is. Ieder verwerkingsproces laat sporen na en vergroot de ecologische voetafdruk. Verminder daarom de hoeveelheid afval door de aanschaf van nieuwe producten te beperken, recycle gebruikte producten of gebruik ze nog een keer.
5. Plant groen om je huis
Bomen en struiken om het huis zijn ideaal om het klimaat binnen prettig te houden. Ze houden met hun bladeren de ergste warmte van de zon tegen en het huis blijft lekker koel. Bomen werken als een natuurlijke thermostaat. En in de winter laten de kale takken het zonlicht door, waardoor het huis juist lekker opwarmt. Bovendien kun je hiermee een lekker klimaat voor de bijen, vogels en insecten creëren. De aarde zal je dankbaar zijn.
Wil je vandaag nog beginnen met een duurzaam leven? Installeer dan direct de TreeClicks plugin in je browser, zodat er bij iedere online aankoop automatisch wordt geïnvesteerd in meer bomen.
Hoe leef je duurzamer met water?
We zijn gewend dat er warm water uit de kraan en de douche komt. Maar meestal sta je er niet meer bij stil dat het energie kost om het water te verwarmen. Dit verwarmen kan zowel met stroom als met gas.
Duurzaam leven en warm water
Water verwarmen met elektriciteit kost veel energie. De meest energievriendelijke wijze is water verwarmen met gas. Een zonneboiler is een milieuvriendelijke manier van water verwarmen. Om zonnecollectoren te plaatsen op het dak, heb je voldoende draagkracht nodig op het dak. Daarnaast moeten de collectoren onder de juiste hellingsgraad gemonteerd kunnen worden. Ook een oriëntatie op het zuidzuidwesten geeft het meeste zonlicht.
In huis is het gebruik van een spaardouchekop een goed begin. Het watergebruik neemt af en dus spaar je direct aan energie. Maar je kunt ook op andere manieren minder water gebruiken, zoals de wasmachine laten draaien met een volle trommel, de kraan niet ongebruikt aan laten staan en een ecologische doorspoelfunctie op de wc te gebruiken die minder water gebruikt. Heel makkelijk dus.
Duurzaam leven en koken
Koken moeten we allemaal, maar sta je er wel eens bij stil of je dat energiezuinig doet of niet? Koken op inductie of gas is het veiligste en er ontstaat geen restwarmte. Maar gas is niet milieuvriendelijk. Koken op een elektrische kookplaat is veel beter voor het milieu.
Kook je elektrisch? De kookplaten van een elektrisch kooktoestel blijven langer warm. Het is aan te raden om de kookplaten uit te schakelen voor het einde van de kooktijd. De restwarmte die is ontstaan, kun je nog prima gebruiken. Ideaal is een snelkookpan, hiermee bespaar je al snel tot wel 70% energie. Koken met zo weinig mogelijk water en een deksel op de pan zijn twee andere tips.
Duurzaam leven en je huis verlichten
Verlichting in huis is niet alleen belangrijk, maar het geeft ook sfeer en gezelligheid. Lampen branden elke dag. Het is dus goed om de verlichting aan te passen op een duurzamer leven.
Gloeilampen geven een prettig licht en zijn goedkoop. Maar, het rendement is niet geweldig: 10% licht en 90% warmte. Halogeenlampen hebben een beter rendement, maar zijn weer niet energiezuinig. Een spaarlamp is energiezuinig en heeft een goed rendement. De spaarlamp is wel duurder in de aanschaf, maar gaat tot 10 keer langer mee. Toch is de beste oplossing de LED lamp. Dit is de verlichting van de toekomst. Een LED lamp brandt tot wel 50.000 uur en verbruikt zelfs minder dan een spaarlamp. Helaas zijn er nog niet heel veel LED lampen met een prettige lichtkleur en lichtopbrengst. Maar ze zijn wel al verkrijgbaar als spot en als peerlamp.
Enkele lichttips om zo duurzaam mogelijk te leven:
- Benut zoveel mogelijk het daglicht door de ramen. Dit licht is gratis. Veel daglicht in huis geeft een aangenaam en ruimtelijk gevoel, maar ook warmte. Wel zo duurzaam.
- Lichte muren maken het huis lichter. Donkere binnenmuren weerkaatsen het licht. Je huis wordt donkerder. Je zult dus meer licht nodig hebben.
- Zorg voor verlichting die automatisch uitschakelt. Zeker in de garage, de kelder en rondom het huis blijven lampen nog wel eens onnodig lang branden. Lampen met een tijdschakelaar of sensor zijn de oplossing.
- Schakel altijd de verlichting uit wanneer je een ruimte verlaat. Wanneer iedereen deze maatregel toepast, bespaar je al direct op je energierekening.
- Vind je het fijn wanneer de buitenverlichting de hele nacht brandt? Kijk dan eens naar LED verlichting, spaarlampen of zelfs lampen met een klein zonnepaneel. Deze laatste laadt zich overdag op met het daglicht, zodat je de hele nacht licht hebt, zonder dat het elektriciteit kost.
Duurzaam wassen en drogen
Een wasmachine heeft veel energie nodig, omdat de motor het water opwarmt. Een aansluiting op de warmwaterkraan is energiezuiniger. Het is dus ook logisch dat wassen op een hogere temperatuur meer energie kost dan wassen op een lagere temperatuur. Koop je een wasmachine met een hoog toerental? Dan spaar je energie tijdens het drogen, aangezien de wasdroger minder energie hoeft te gebruiken.
Minder duurzaam: de wasdroger
De wasdroger is de ultieme energievreter! Wil je serieus energie besparen? Doe dan de droger de deur uit. Was drogen aan de waslijn of op een wasrek kost niets, en hiermee vervuil je niet het milieu. Heb je wel een wasdroger en blijf je die ook gebruiken? Zorg dan dat je werkt met een luchtafvoer. Een condensdroger heeft namelijk meer energie nodig. Overlaad de wasdroger niet en kies voor een programma dat niet langer droogt dan nodig is.
Conclusie: kun je duurzaam leven?
Duurzaam leven en wonen begint dus altijd eerst bij jezelf. Zorg voor een energiezuinige levensstijl en probeer zo vaak mogelijk te denken in termen van duurzaamheid. Want alleen samen kunnen we werken aan een duurzame toekomst.
Wat zijn jouw tips om duurzamer te leven? Laat het hieronder achter in de comments.